Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výlet Muzejního spolku na Novohradsko 1. a 2. září 2017

Letošní tradiční poznávací dvoudenní výlet po vlastech českých nás zavedl do jižních Čech až k rakouským hranicím - na Novohradsko. 
Prvním naším cílem byl Žumberk, kde jsme navštívili unikátně zachovalou tvrz s rozsáhlým opevněním. V příjemném prostředí zdejšího Penzionu Marie jsme potom ochutnali několik druhů piv z místního malého pivovaru. 
Následně jsme se přesunuli do nepříliš vzdáleného Terčina údolí, kde jsme se navzdory nepříznivému počasí prošli asi 6 km romanticky upraveným přírodním parkem, který vznikl za Buquoyů na konci 18. století. Kromě letitých stromů jsou v údolí i romantické stavby a umělý vodopád. Klidnou chůzí jsme dorazili ke krásné pozdně gotické tvrzi Cuknštejn. Její majitel byl nesmírně laskav a důkladně nás provedl nádherně opravenou architektonickou památkou. 
Nocleh nás čekal v Nových Hradech v zámku - Konferenčním centru, patřícímu  Mikrobiologickému ústavu Akademie věd ČR, v.v.i. 
Druhý den dopoledne jsme se vydali na prohlídku státního Nové Hrady, založeného ve 13. století Ojířem z Lomnice a spjatého později, ostatně jako celé novohradské panství, s rodem Buquoyů. Odtud jsme po poledni zamířili na nedalekou Dobrou Vodu, kde se na úpatí Kraví hory nachází známý poutní kostel Panny Marie Těšitelky - barokní perla, kterou spisovatel Zikmund Winter nazval „jihočeské Lurdy“. Tímto architektonickým skvostem nás provedla jedna z apoštolských sester Rodiny Panny Marie, v jejichž správě se zdejší farnost nachází.
Toto pozoruhodné místo bylo také poslední zastávkou našeho dvoudenního vlastivědného putování, které jako obvykle lektorsky zajistili Blanka a Radek Mikulkovi.  

(Fotografie z akce na této stránce níže) 

 

Náhledy fotografií ze složky Novohradsko - výlet 1. a 2. září 2017