Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výlet na Opavsko ve dnech 2. a 3. září 2016

Výlet Muzejního spolku měl tentokrát za cíl Opavsko – na historii bohatý region někdejšího Opavského knížectví, později tzv. Českého Slezska (se značným zjednodušením).
Naší první páteční zastávkou byl Národní památník II. světové války v Hrabyni se zajímavou expozicí „Doba zmaru a naděje“, věnovaným vojenským a politickým událostem 2. světové války i všednímu životu během této těžké doby.
Po poledni jsme se pak v prostorách Slezské tvorby Opava, výrobního družstva detailně a za plného provozu seznámili s výrobou ručně foukaných a malovaných vánočních ozdob.
Pohodové odpoledne bylo zakončeno v arboretu Nový Dvůr, jehož provozovatelem je Slezské zemské muzeum.
Po ubytování v hotelu Koruna v Opavě zůstal čas na večerní procházku starobylým centrem Opavy.
Sobotní dopoledne bylo věnováno prohlídce státního zámku v Hradci nad Moravicí. Rozsáhlý komplex na výrazné ostrožně nad řekou Moravicí je ve svých počátcích spojen s vládnoucím rodem Přemyslovců, později se šlechtickými rody Pruskovských a Lichnovských. Dnes lákají návštěvníky zejména reprezentativní salóny a knížecí byt.
Posledním cílem našeho výletu byl zámek v Raduni. Původně tvrz a později renesanční zámek s rozsáhlou zahradou prošly dalšími klasicistními přestavbami ještě v 19. století. Zámek je zejména v 19. a první polovině 20. století spojen s rodem Blücherů, potomků jednoho z vítězů nad Napoleonem.
Byly to příjemné dva dny na zajímavých místech a s krásným počasím…
Fota ZDE